Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni!

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 1

Memang tabik springlah dekat pengembara-pengembara solo ni. Dah lah travel solo, tambah pula dengan 30 hari pula. Hebat! Bukan senang nak buat kembara selama 30 hari. Bayangkan kalau nak travel 6 hari pun dah pening nak susun itinerari inikan pula 30 hari. Bila buat research tu boleh jadi overload kepala rasanya.

Tapi bak kata orang, kalau tak merancang, merancang untuk gagal bukan? Kali ini kami nak kongsikan kepada anda pengembaraan solo Trans-Siberian oleh pemilik akaun Facebook bernama Muhammad Syauqi ini.

Munurut beliau, beliau tidak setuju bila dikatakan seseorang yang ingin travel Trans-Siberian Railway trip memerlukan kos RM12,000 hingga RM14,000. Pada beliau perkara tersebut adalah begitu subjektif.

Ini kerana perbelanjaan bergantung kepada cara masing-masing. jika inginkan keselesaan yang lebih jadi kos nya pasti lebih. Bak kata Syauqi tak mampu terbang seperti helang,terbanglah seperti lalat.Pokoknya masih bisa terbang.

Jom kita ikuti perkongsian dari pengembara solo hebat Muhammad Syauqi ni:

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 2

FLIGHT

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 3

TRAIN

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 4

CARA MEMBELI TIKET TRAIN

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 5

JENIS-JENIS CLASS DALAM TRAIN

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 6

Menurut Syauqi, beliau memilih untuk mengambil kelas paling murah iaitu “platzkart”, atau pun kelas kedua iaitu “kupe” jika tiada pilihan. Walaubagaimanapun, kesemua kelas dalam train ini mengikut berbeza harga mengikut keselesaannya. Jadi jika anda inginkan keselesaan boleh la memilih kelas kedua atau pertama.

Laman web yang boleh dijadikan rujukan antaranya Man In Seat 61 dan Realrussia.co.uk.

PENGINAPAN

Kebanyakan penginapan anda boleh booking di booking.com atau pun walk in terus. Senarai penginapan yang di pilih Syauqi adalah seperti di bawah siap dengan harga sekali.

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 7

VISA

Kos visa pula seperti di bawah ini:

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 8

TRANSPORT

Untuk transport pula, memandangkan pengembaraan beliau melalui darat jadi kebanyakannya pengangkutan yang dipilih adalah bas dan juga kereta api. Bukan mudah ye nak travel jauh-jauh guna kereta api dan bas ni!

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 9
Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 10
Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 11
Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 12

LAIN-LAIN

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 13

TOTAL KESELURUHAN: approx. RM7522

Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 14
Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 15
Pengembaraan Solo Trans Siberian Selama 30 Hari. Salute Brader Ni! 16

Bukan biashe-biashe untuk buat satu pengembaraan panjang seperti brader ni. Pasti banyak dugaan perlu dihadapi dari segi mental dan fizikal sebelum dan semasa pengembaraan solo beliau. Lebih seronok jika penceritaan beliau boleh di kongsi secara lisan. Pasti lebih detail! Apa pun kalau korang nak mengembara solo Trans-Siberian seperti Muhammad Syauqi ni boleh hubungi beliau di Facebook di sini.

Sumber: Facebook Muhammad Syauqi

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *