Jalan Raya Yang Menjanjikan ‘View’ Terindah Untuk Kaki Roadtrip

Pernah menonton filem hindustan? Perasan tak latar belakang filem-filem hindustan sangat cantik. Bayangkan anda dapat memandu di luar negara terutamanya di negara-negara eropah sememangnya seronok kerana dijanjikan permandangan yang sangat indah. Berikut kami senaraikan jalan raya yang sangat popular dikalangan pengembara. Boleh baca di bawah ni:

1 – Tateyama Kurope Alpine Route, Japan

Tateyama Kurobe Alpine Route adalah laluan penjalan kaki di antara Tateyama, Toyama dan Omachi, Nagano Jepun . Ia dikenali sebagai ” Roof of Japan” . Ini adalah salah satu tarikan pelancong yang popular di Jepun kerana dapat melalui jalan yang berdindingkan salji.

Sumber: slaade.blogspot

2 – Rohtang Pass, India

Rohtang Pass adalah Banjaran gunung di ketinggian 3.979 m (13,054 kaki) dari aras laut, yang terletak di Gurun Pir Panjal di timur Himalaya . Ia juga adalah jalan yang paling merbahaya di India.

Sumber : Scrolldroll

3 – Atlantic Road, Norway

The Atlantic adalah seksyen 8.3 kilometer (5.2 batu) di Country Road 64 yang terletak di antara bandar Kristiansund dan Molde, dua pusat populasi utama di wilayah More og Romsdal di Fjord, Norway ini dibina di beberapa pulau kecil dan keretapi, yang dihubungkan dengan beberapa jalan raya, jambatan dan lapan jambatan.

Sumber : Architecture Design

4 – Guoliang Tunnel, China

Terowong Guoliang yang terukir di tepian sepanjang pergunungan di China. Terowong ini juga, menghubungan kan laluan keluar kampung Guoliang melalui Pergunungan Taihang yang terletak di Huixian, Xinxian , Provinsi Henan China.

Sumber : Window 10 SportLight Images

5 – Karakoram Highway, Pakistan

Kebanyakan filem Hindustan memilih Pakistan sebagai lokasi pengambaran.Jika anda pernah menonton cerita Hindustan “Bajrangi” salah satu filem yang di lakonkan di Pakistan. Cantik kan? seperti berada dia Switzerland.

Sumber : Paki Holic

6 – Combe Laval, France

Terkenal dengan jalan yang sempit dan curam juga salah satu jalan yang paling terkenal antara St.Jean -en- Royans dan Col de la Machine. Ramai “cycling” yang memilih laluan ini untuk menikmati permandangan yang indah.

Related Post
Sumber : The Inner Ring

7 – Great Ocean Road, Australia

Great Ocean Road adalah Warisan Kebangsaan Australia yang tersenarai sepanjang 243 kilometer di sepanjang pantai timur Australia di antara bandar-bandar Victoria di Torquay dan Allansford. Dibina oleh tentera antara 1919 dan 1932 dan didedikasikan kepada tentera yang dibunuh semasa Perang Dunia I, jalan itu adalah peringatan perang terbesar di dunia.

Sumber : The Star

8 – A82 Road, Scotland

A82 adalah jalan di Scotland dari Glasgow ke Inverness melalui Fort William. Jalan raya Jalan raya ini menghampiri beberapa mercu tanda yang paling terkenal di Hinglands. A82 merupakan jalan kedua terpanjang di Scotland selepas jalan A9, dan menjanjikan permandangan yang indah sepanjang perjalanan.

Sumber : Flickr

9 – St. Gotthard Pass, Switzerland

St. Gothard Pass adalah lalulan gunung di Alps yang melintasi Saints-Gotthard Massive dan menghubungkan Switzerland Utara dan Selatan dengan ketinggian 6860 meter. Dengan permandangan yang indah dan tenang, ramai pendaki gemar mendaki gunung ini.

Sumber : Brevet

10 – Oberalp Pass, Switzerland

Perlahankan kederaan anda dan nikmatilah setiap permandangan yang cantik dan perkampungan yang indah serta nyaman seperti ”fairy tale ” dalam cerita dogeng serta pemandangan laluan keretapi lama.

Sumber : Ketchdust

Sebenarnya banyak lagi, tapi kami select antara yang terbaik bagi kami. hehe.. nak tahu selebihnya boleh klik di sini.

Sumber: msn

This website uses cookies.