fbpx

Sekatan Semula Untuk Keluar Negara Bagi Peminjam PTPTN?

Ahmad Suhael

Nampaknya Kerajaan PH mungkin akan memperkenalkan semula sekatan perjalanan ke luar negara terhadap peminjam yang gagal membayar balik pinjaman. Sebelum ini sekatan ini telah pun dilakukan oleh kerajan BN tetapi telah dihentikan.

Selain sekatan ke luar negara, cadangan lain ialah menyekat daripada memperbaharui pasport, lesen, cukai jalan, lesen perniagaan, menyiarkan gambar mereka di khalayak ramai serta menyenarai hitam ahli keluarganya daripada pinjaman pendidikan PTPTN .

Walaubagaimanapun, keputusan untuk membuat sekatan ke atas peminjam masih lagi belum muktamad. PTPTN masih lagi mengumpul maklum balas daripada orang awam mengenai cadangan-cadangan untuk memudahkan peminjam membayar hutang PTPTN mereka.

Sumber: Malaysia Kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Aplikasi Terbaik Untuk Penukaran Duit Bila Travel

Kebiasaan orang nak bercuti ke luar negara bila bab tukar duit asing mesti pilih untuk menukar duit di kaunter penukaran duit asing. Sebenarnya, dengan adanya teknologi aplikasi telefon pintar kini, anda boleh menukar duit hanya dengan online. Menerusi Facebook, seorang pemilik akaun bernama Farehan Fauzi ini berkongsi aplikasi atau website […]
Sekatan Semula Untuk Keluar Negara Bagi Peminjam PTPTN? 2