fbpx

Anda Bercadang Bercuti Ke New Zealand? Baca Peraturan Baru Ini

Ahmad Suhael

Selain dari Australia yang terbaru telah mengetatkan peraturan, New Zealand juga telah memperbaharui peraturan kepada mereka yang ingin ke sana berkuatkuasa Oktober nanti.

Jika sebelum ini, rakyat Malaysia termasuk dalam senarai negara yang mendapat pengecualian visa sekiranya tempoh lawatan ke New Zealand kurang daripada 3 bulan.

Peraturan baru yang diperkenalkan ialah penggunaan Electronic Travel Authority (NZeTa) dan juga anda juga mungkin perlu membayar Levi Pelancongan dan Pelancongan Pelancong Antarabangsa (IVL).

Image result for new zealand
Kredit Foto: The Culture Trip

sistem NZeTa ini bertujuan memperbaiki cara pelancong ke New Zealand dinilai sebelum mereka tiba di New Zealand dan selain membantu mengurangkan masa yang diperlukan untuk pelepasan sempadan dan mengukuhkan keselamatan sempadan.

Pengenalan IVL pula adalah cara untuk pelancong menyumbang terus kepada infrastruktur pelancongan yang mereka gunakan dan untuk membantu melindungi dan mempertingkatkan persekitaran semula jadi yang mereka nikmati semasa mereka tinggal di New Zealand.

Peraturan baru ini tidak terkecuali untuk rakyat Malaysia. Bagi anda yang bercadang untuk ke New Zealang, anda perlu mengisi ETA secara online dan membayar antara NZ$9 hingga NZ$12 (~RM25 – RM33) dan mengambil amsa dalam 72 jam untuk mendapat kelulusan.

Untuk maklumat lanjut anda boleh layari laman sesawang Imigresen New Zealand di bawah.

Sumber | New Zealand Immigration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kota Kinabalu Destinasi Terbaik Perlaksanaan Kereta Api Trem

Bandar Kota Kinabalu yang semakin pesat membangun sejak 15 tahun lalu dilihat sangat sesuai jika idea perlaksanaan kereta api trem pertamanya di Malaysia di buat di sini. Mengikut rekod Sabah Tourism Malaysia, pada tahun 2018 sahaja seramai 3.8 juta orang telah melancong ke Sabah. Seramai 1.3 juta daripadanya adalah pelancong […]
Anda Bercadang Bercuti Ke New Zealand? Baca Peraturan Baru Ini 2