fbpx

Arab Saudi Sekat Pendaftaran Visa Umrah Buat Sementara Waktu Gara-Gara COVID-19

Ahmad Suhael

Arab Saudi telahpun menyekatkan pendaftaran visa umrah buat masa sekarang. Penyekatan itu juga diwar-warkan di Twitter Kementerian Luar Arab Saudi melalui Twitter.

Walaubagaimanapun, penerbangan jemaah umrah dari Malaysia ke Arab Saudi juga berjalan seperti biasa sehinggai 2 petang tadi. Jemaah umrah dari Malaysia yang tiba di sana juga masih diterima masuk ke negara itu.

Langkah itu diambil susulan kebimbangan terhadap penularan wabak Covid-19 memandang ibadat umrah sememangnya mengumpulkan ramai orang. Jika ada yang positif pastinya penularan wabak terbabit lebih memudaratkan.

Setiap tahun, hampir tujuh juta jemaah mengerjakan umrah di Arab Saudi dengan majoritinya adalah terdiri daripada mereka yang mendarat di lapangan terbang di Jeddah dan di Madinah.

Sumber: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Lelaki Ini Kongsikan Bagaimana Habiskan Hujung Minggu Anda Dengan Ke Hatyai Guna jalan Darat

Setiap kali bila tiba weekend pastinya antara kita ada yang sudah merancang aktiviti yang akan dilakukan. Ada yang melakukan aktiviti riadah seperti jungle trekking, berkelah dan bersukan bersama keluarga dan rakan-rakan. Tapi kan lagi seronok jika boleh melancong. Tapi negara mana yang boleh anda melancong bila dihujung minggu. Singapura di […]
Arab Saudi Sekat Pendaftaran Visa Umrah Buat Sementara Waktu Gara-Gara COVID-19 2